data

Wat is en doet een data scientist?

Data science is een groot woord, maar het is gewoon een andere manier om te zeggen “echt goed in het verkrijgen van informatie uit gegevens”. Het omvat een reeks vaardigheden die je helpen de antwoorden te vinden die je zoekt in de grootste, meest ingewikkelde gegevensverzamelingen. Data scientists besteden hun tijd aan het bedenken van creatieve manieren om informatie te extraheren en te analyseren, en ze hebben een paar tools tot hun beschikking.

Dat gezegd hebbende, een academische achtergrond in wiskunde of computerwetenschappen is niet vereist om een data scientist te worden. Er zijn tal van cursussen beschikbaar online, via plaatselijke universiteiten of zelfs via je werkplek. Je leert hoe je grote datasets kunt manipuleren en interpreteren, bijvoorbeeld met beschrijvende statistieken zoals het gemiddelde, de mediaan en de modus, of met regressieanalyse om waarden te voorspellen op basis van eerdere waarden. Je leert ook hoe machinaal leren kan worden toegepast op jouw specifieke branche of bedrijf.

De wiskundige achtergrond

Hoewel het niet vereist is om in het veld te komen, zal een sterke wiskundige achtergrond je zeker een voordeel geven als het gaat om het vinden van werk als data scientist. Veel bedrijven gebruiken data science als onderdeel van hun verkoopteam of marketingproces, dus als je een achtergrond hebt in een van deze disciplines en de sprong wilt maken naar meer geavanceerde analytics, is het de moeite waard de tijd te nemen om je wiskunde bij te spijkeren.

Wat een data scientist nou eigenlijk doet

Een data scientist is iemand die veel verschillende rollen tegelijk kan spelen: statisticus, programmeur, bedrijfsanalist en machine learning expert. Ze zijn in staat om machine learning modellen te ontwikkelen en uit te voeren op grote datasets. Ze kunnen de resultaten van die modellen analyseren en voorstellen doen om ze te verbeteren. Ze kunnen misschien zelfs nieuwe tools of technieken ontwikkelen om rommelige gegevens te begrijpen, en ze zijn altijd op zoek naar nieuwe methoden om informatie te organiseren of visualisaties te maken die het voor mensen gemakkelijker maken om die informatie te begrijpen.

De beste manier om na te denken over wat een data scientist doet is als volgt: er is een ongelooflijk complex systeem dat tonnen rommelige gegevens genereert (dat kan van alles zijn, van medische dossiers tot weerpatronen). De datawetenschapper is de persoon die manieren vindt om al die rommel te begrijpen, zodat mensen op basis daarvan betere beslissingen kunnen nemen – of het nu over hun gezondheid gaat of over hoeveel regen we zullen krijgen. Ben jij geïnteresseerd? Je kunt op verschillende plekken een data scientist vacature vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *