jeugdwerkloosheid

Waarom jeugdwerkloosheid een groot probleem is

Jeugdwerkloosheid. Tegenwoordig iets wat steeds vaker voorkomt en dus eigenlijk ook langzamerhand een echt probleem gaat worden. Waarom zie je dan dat steeds meer jongeren werkloos zijn en waarom is dit zo’n groot probleem? Dat alles ga je in deze blog teruglezen.

Snelle stijging

Jeugdwerkloosheid is iets wat nu snel aan het stijgen is. Een oorzaak waardoor dat mogelijk is, is de corona crisis. Je ziet dat jongeren vaak als eerst en snel hun baan kwijtraken. Dit komt mede omdat zij een tijdelijk contract hebben en het daardoor dus vaker voor een werkgever makkelijker is om hen te ontslaan dan personeel met een vast contract. Ook vinden jongeren vaak toch weer sneller een baan dan volwassenen en het maakt het daardoor voor hen niet zo veel uit of dat ze door zo’n crisis ontslagen zouden worden.

Een probleem

Je hebt als het goed is net gelezen dat jeugdwerkloosheid in de zin dat het komt door een crisis, niet echt een probleem is. Maar wanneer wordt of is het dan wel een probleem? Een probleem zal het gaan worden wanneer steeds meer jongeren zonder werk komen te zitten en daardoor dus ook geen zin meer hebben om iets te gaan doen. Zij kunnen namelijk onwijs veel solliciteren maar nergens aan de bak komen. Ik zou er dan ook geen zin meer in hebben. Hierdoor is de kans groot dat jongeren in groepen op straat zichzelf zullen gaan vermaken door middel van bijvoorbeeld kattenkwaad wat later leidt tot criminaliteit. Zo is jeugdwerkloosheid, en vooral op lange termijn, best een groot probleem. 

Tegengaan

Hoe kun je jeugdwerkloosheid nou tegengaan of in ieder geval zorgen dat het minder wordt? Goed Geschud heeft een aantal tips op rij gezet die jou inzicht geven hoe je het kunt tegengaan:

  • Gemeenten weten vaak exact wat de doelgroep is omdat zij dichtbij de burgers staan. Hierdoor kunnen zij het probleem goed analyseren en kunnen zij zorgen voor verschillende oplossing omtrent werkloosheid.
  • Het onderwijs kan een nazorg taak inrichten. Dit wil zeggen dat zij dan bijvoorbeeld nadat je school verlaat, zij steeds een moment van contact met je opzoeken om je voortgang te bespreken. 
  • Ook in het bedrijfsleven kun je jeugdwerkloosheid proberen te voorkomen. Werkgevers kunnen ervoor zorgen om, wanneer ze iemand aannemen, dat het een match is, maar vooral ook blijft met het bedrijf waar hij/ zij komt werken.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *