Naamsbekendheid, waarom en hoe

Voor een onderneming is de naamsbekendheid van zeer groot belang. Bij een keuze tussen een product of dienst van een bedrijf met een bekende en een met een onbekende naam, zal een consument/afnemer in zeer veel gevallen kiezen voor de bekende naam. Mits natuurlijk die naam is verbonden met een positief imago. De naamsbekendheid kan ook betrekking hebben op een merk, model, product of dienstverlening. Bijvoorbeeld mensen kennen merken, zoals Calvé, maar zijn minder bekend met naam van het bedrijf, dat de producten met dat merk op de markt brengt. Anders is dat voor een bedrijf als Philips, waarvan die naam voor alle productlijnen wordt gebruikt. Voor een autofabrikant is de merknaam het meest belangrijk, maar koppelt die in reclame-uitingen aan een modelnaam.

Vormen van reclame

Er zijn heel veel vormen van reclame maken, waarvan televisiereclame een van de meest bekende is. Een Reclamebord buiten langs sportvelden zullen veel mensen ook wel kennen en niet te vergeten shirtreclame. Reclameborden zien we natuurlijk op veel meer plaatsen. Reclame op bedrijfsauto’s is ook een goed idee. Weggevertjes met een naam erop, met balpennen als zeer bekende, worden ook veel gebruikt. Advertenties in kranten, op papier of via hun websites, hebben als voordeel dat veel mensen dagelijks de laatste nieuwsberichten willen lezen. De vorm die we zeker ook niet moeten vergeten, is gevelreclame. Op die laatste vorm zullen we nu nader ingaan.

Gevelreclame

Net als de bedrijfsnaam op bijvoorbeeld de bedrijfsauto’s en -kleding, is de naam op de gevel bijna een vanzelfsprekendheid. Natuurlijk is de frequentie waarmee mensen de gevelreclame zien, in het algemeen niet groot. Maar de kosten zijn dan ook laag. Als je zelf een gebouw op een druk kruispunt hebt staan, is dat natuurlijk geweldig punt voor gevelreclame. Grote beeldschermen worden daar regelmatig voor gebruikt. Anders zou je natuurlijk ook kunnen overwegen een plek op zo een gebouw te huren voor gevelreclame of tijd bij een beeldscherm.

Uitvoering

Voor gevelreclame, en voor reclame in algemeenheid, is het essentieel dat die gezien wordt en in de gedachten van mensen blijft hangen. Van een slagerij kan je natuurlijk een simpele gevelreclame installeren met de naam “Slagerij Manders”, bijvoorbeeld. Maar je zou ook kunnen proberen om er iets meer creatiefs van te maken. Het moet echter wel passend blijven bij het soort bedrijf. Het zal van de situatie afhangen of gevelreclame met verlichting zin heeft. Werkt raambelettering of niet. Restaurants zullen vaak de menukaart buiten op de gevel plaatsen. Is de gevel van glas, dan zou je kunnen overwegen om folie met reclame op de binnenkant te bevestigen. Opdat mensen het al vanaf een zekere afstand kunnen zien, is een bord loodrecht op de gevel wellicht een goed idee. Grotere bedrijven zullen een huisstijl hebben. Alle reclame-uitingen zullen elkaar versterken, als die binnen die huisstijl vallen. Het bedrijfslogo zal er altijd deel van uitmaken. Met andere woorden, er is genoeg om over na te denken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *