veiligheidskundige

Wat is een middelbare veiligheidskundige?

Het nut van een veilige werkvloer kan niet worden onderschat. Ook al hebben we vandaag de dag veel te maken met thuiswerken en zijn er in het algemeen minder mensen aanwezig in bedrijfspanden, veiligheid blijft een belangrijk thema. Voor werkgevers is het nu misschien niet de eerste prioriteit, maar wanneer het fout gaat, dan kan het ook goed fout gaan. Met alle gevolgen voor de werkgever van dien. Daarom zijn veiligheidskundige dus nodig, nu en altijd. Een middelbare veiligheidskundige houdt zich bezig met de veiligheid op en rond de werkvloer. Zij zijn de personen die de werksituatie op veiligheid inschatten en die plannen en doelstellingen trekken uit deze inschattingen. In samenwerking met personeel en bestuur wordt er dan gewerkt aan een verbetering van de veiligheid voor iedereen.

Hoe wordt je een middelbare veiligheidskundige?

Er zijn natuurlijk verschillende leertrajecten die je kunt afleggen om een MVK te worden. Tijdens zo’n MVK opleiding wordt je binnen de kortste keren klaargestoomd om veiligheidsrisico’s binnen organisaties te identificeren. Geïdentificeerde veiligheidsrisico’s dienen voorgelegd te worden aan leidinggevende. Het is dan ook jouw taak om de ernst van de situatie goed duidelijk te maken, zodat je gepaste actie kan ondernemen om de risico’s op te lossen. Je leert dus hoe je veiligheidstheorie omzet in een verbeterde veiligheidspraktijk op jouw werkvloer te creëren. Hier kan iedereen de vruchten van kan plukken.

Als MVK’er heb je veel verantwoordelijkheid en het opleidingstraject tot MVK’er is er dus eentje waarvoor je de nodige motivatie moet hebben. Zonder dat je je wilt inzetten voor een veiligere organisatie of werkvloer wordt het een moeilijk verhaal. Bedenk dus voor dat je je inschrijft voor een MVK opleiding goed of het wel bij je past en of je je wel volledig wilt inzetten voor deze studie. Het zou zonde zijn als je er halverwege de opleiding achter komt dat het toch niets voor je is.

De verdiensten van een middelbare veiligheidskundige

Ondanks dat het een taak is met veel verantwoordelijk is er ook veel voldoening te halen uit het werken als MVK’er. Wanneer je eenmaal de opleiding succesvol hebt afgerond en je jezelf helemaal thuis voelt in de wereld tussen veiligheidstheorie en werkvloer praktijk, dan kom je erachter wat een voldoening deze verantwoordelijke taak met zich meebrengt. Met aan de ene kant het vertrouwen in jezelf als MVK’er en aan de andere kant het bedrijf dat je expertise waardeert en je adviezen overneemt. Het is een taak die niet iedereen kan vervullen, maar als jij ervoor wilt gaan, laat niemand je dan tegenhouden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *